Välj språk

  Covid-19 och resor med Öresundståg Inom Sverige

  Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi får om coronaviruset, Covid-19, kopplat till kollektivt resande med Öresundståg i Sverige.

  Då kollektivtrafiken är en viktig samhällsfunktion som måste fungera gör vi vissa anpassningar efterhand och utifrån den information och de riktlinjer som kommer från myndigheterna.

   

   

  FRÅGOR OCH SVAR

   

  Bör jag vara orolig när jag reser kollektivt?

  Vi kör som mest trafik där flest reser och med så många fordon som är möjligt, men ibland blir det ändå trångt ombord. Vi behöver därför även din hjälp att följa råden från Folkhälsomyndigheten som bygger på att var och en tar sitt personliga ansvar. Råden till dig som resenär är:

   

  1. Håll avståndet till dina medresenärer 
  2. Tillhör du en riskgrupp eller är sjuk - res inte kollektivt överhuvudtaget
  3. Hosta och nys i armvecket och tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
  4. Undvik att resa i rusningstid – vardagar i huvudsak kl. 7-9 och 16-18.

   

  På Öresundtågen är cirka hälften av sittplatserna bokningsbara och resterande säte är även till för resenärer med periodkort som kan hoppa på vilket tåg de vill utan bokad plats. I coronatider garanterar inte en platsbiljett att man får ett eget säte. Familjemedlemmar och personer som träffas dagligen kan sitta tillsammans men i förhållande till övriga medresenärer uppmanar vi dig att sprida ut er så mycket så möjligt i tåget. En vagnskiss över bokningsbara platser hittar du här.  

   

  Det finns oftast fler lediga platser längst fram i tåget. För att undvika trängsel är det viktigt att du som har möjlighet väljer att vänta på nästa tåg om det är fullt.

   

  Vill du veta hur beläggningen brukar se ut ombord i rusningstid över bron - så gå in och titta här.

   

   

  Hur agerar Öresundståg kring coronaviruset?

  Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för kollektivtrafik som är:

   

  1. Att köra trafik i den omfattning som behövs för att minska risk för trängsel
  2. Se över och begränsa antalet resenärer per fordon utifrån fordonets utformning
  3. Informera resenärer hur man ska minska risken för smittspridning

    

  Kan trafiken påverkas?

  Genom att ta bort de så kallade insatstågen i Skåne (avgångar som enbart går i rusningstrafik) har vi skapat en stabil trafik i hela Öresundstågssystemet och kan möta en ökad sjukfrånvaro bland lokförare och tågvärdar. 

   

  Varje dag räknar vi antalet resenärer på våra tåg som hjälp i vår planering. Det brukar inte ge någon större förändring i trafiken.

  Sök din resa på oresundstag.se eller i din reseapp.

   

  Information om resor till Danmark hittar du här: Tågtrafik över Öresundsbron.

   

   

  Hur städar ni era fordon?

  Våra tåg städas dagligen enligt ordinarie rutiner liksom stationer, bussar, övriga fordon och resenärsmiljöer. Avtorkning görs mer frekvent av ytor ombord som ofta berörs, så som knappar och räcken. Enligt Smittskydd Skåne är en daglig städning med rengöringsprodukter av beröringsytor tillräckligt. Skulle myndigheterna anse att det behövs ytterligare städning och rengöring kommer vi givetvis att följa de anvisningarna.

   

   

  Håll dig uppdaterad om de senaste rekommendationerna genom att besöka 1177 eller Folkhälsomydigheten.

   

   

  Senast uppdaterad: 2020-07-10