Välj språk

  Tågtrafik över Öresundsbron

  Som ett led i att bromsa spridningen av Coronaviruset/Covid-19 har den danska regeringen infört restriktioner för inresor.

   

  Hur går passkontrollen till?

  Från 4 september kl. 17:00 gör danska polisen endast stickprovskontroll på resande från Sverige till Danmark. Den sker på Copenhagen Airport Kastrup. Du kan stanna kvar på tåget om du fortsätter din resa med samma tåg, för kontrollen sker ombord. Polisen kan även genomföra kontroll på Kastrups perronger på dem som går av.

   

  Den 21 september försvann det 17 minuter långa tågstoppet på Kastrup och därmed är reslängden tillbaka till samma som innan Coronapandemin.

   

  Resenärer från Danmark till Sverige påverkas inte av den danska gränskontrollen.

   

   

  Vem berörs?

  Alla som reser över gränsen in till Danmark.

  Danska medborgare, transitresenärer, personer som arbetar i Danmark eller har andra skäl som danska myndigheter godtar får passera in. Det krävs även giltiga handlingar som styrker skälet som exempelvis dansk ID-handling, arbetsgivarintyg etcetera. Giltiga skäl hittar du på danska polisens hemsida: här 

    

  Beroende på vilket län i Sverige du är folkbokförd i är det möjligt att komma in i Danmark utan särskilda skäl om länet uppfyller kriteriet för infektionsgrad per 100 000 invånare. Listan över länder och län uppdateras varje vecka, vanligtvis torsdagar klockan 16 och gäller från lördag. Om länet inte uppfyller kriteriet kan invånarna inte komma in i Danmark utan särskilda skäl, så vidare inte ett negativt COVID-19-test kan presenteras som är högst 72 timmar gammalt innan inresa till Danmark. Här kan du se vilka län och länder som är öppna:

  https://politi.dk/coronavirus-i-danmark/rejser/er-mit-land-aabent-eller-i-karantaene

   

  Du hittar mer information på nedanstående länk och även vilka dokument som behövs. Du ansvarar själv för att hålla dig uppdaterad med aktuella regler och att du har rätt dokumentation med dig.

  https://politi.dk/coronavirus-i-danmark/rejser/for-personer-med-bopael-i-graenselandet

   

  Folkbokföringsuppgifter kan laddas ner eller beställas från Skatteverket.

    

   

  Munskydd

  Från och med lördag 22 augusti behöver du som reser med buss, tåg eller annan kollektivtrafik i Danmark ha munskydd. Det gäller även på danska stationer. Barn under 12 år behöver inte ha munskydd.

   

  För mer information läs mer på DSB:s hemsida här.

   

  Munskyddskrav infördes 15/6 på Kastrup. För mer information se här.

   

   

   

   

  Turtäthet och utökade platser ombord

  Från måndagen den 8 juni går tågen var 20 minut på minuttal: 13, 33 och 53 från Malmö C och 16, 36 och 56 från Copenhagen Airport Kastrup mot Sverige. På natten går ett tåg i timmen.

   

   

  Från den 14 september utökas vissa avgångar i rusningstrafik med ytterligare ett tågsätt vilket innebär att 3 tåg seriekopplas till en trippel. Det gäller följande avgångar:

   

   Hyllie-CPH Airport, måndag-fredag:

     kl. 07:41

     kl. 08:01

     kl. 09.01

     kl. 17.01

     kl. 18.01

   

   CPH Airport-Hyllie, måndag-fredag:

     kl. 06.42

     kl. 15.42

     kl. 16.42

   

   

  Aktuell och uppdaterad reseinformation hittar du där du söker och köper din biljett till exempel på öresundståg.se eller i ditt länstrafiksbolags reseapp.

   

  Vi behöver din hjälp med att undvika trängsel så tänk efter om du verkligen behöver resa.

   

   

   

  Om gränskontrollen gör att du inte kan använda din biljett

  Icke-återbetalningsbara Öresundstågsbiljetter köpta den 10 augusti 2020 eller senare går inte längre att få återbetalda på grund av den danska gränskontrollen. I Öresundstågs sortiment finns återbetalningsbara biljetter men inte ombokningsbara. 

  För frågor kontakta gärna vår bokningssupport: bokningssupporten@oresundstag.se

   

  Biljetter köpta av andra aktörer och i biljettautomater, appar med flera - kontakta säljande part.

   

   

   

  Senast uppdaterad: 2020-10-24.